Bouwformules: de voor- en nadelen op een rij

Koester je bouwplannen en beschik je reeds over bouwgrond? Dan is de volgende stap bepalen via welke formule je wil bouwen. Hierbij heb je de keuze uit verscheidene formules: bouwen met een architect en (meerdere) aannemers, met een sleutel-op-de-deurfirma óf zelf de handen uit de mouwen steken. Wij lichten de opties uit en geven je de verschillende voor- en nadelen.

Bouwformules: de voor- en nadelen op een rij

Een architect en meerdere aannemers

Je vraagt jouw architect een plan uit te tekenen en gaat daarna op zoek naar verscheidene aannemers voor ruwbouw, dakwerken, elektriciteit, chape, enzoverder.

Omdat je voor de uitvoering van alle werken voor aparte aannemers kiest, kom je in de meeste situaties goedkoper uit dan wanneer je met een sleutel-op-de-deurfirma of algemene aannemer zou samenwerken. Daartegenover is het op elkaar afstemmen van de verschillende werken wel een uitdaging. Méér nog: door de vele betrokken partijen, met elk hun eigen schema, is het risico groter dat de bouwtermijn uitloopt. Tot slot kan deze formule ervoor zorgen dat het kostenplaatje onoverzichtelijker wordt. De architect stelt wel een raming van de kosten op, maar in realiteit is deze vaak te optimistisch.

Een architect en algemene aannemer

Geen zin in de stress die komt kijken bij het zoeken van aannemers en het coördineren van alle werken? Laat dan de uitvoering over aan één algemene aannemer.

Werk je samen met één aannemer, dan is die persoon je enige aanspreekpunt. Het is aan hem/ haar om op zoek te gaan naar onderaannemers én om te waken over het eindresultaat. Merk je dat er constructieproblemen zijn, dan draagt de algemene aannemer verantwoordelijkheid. Daarbovenop kunnen we bij deze manier van werken spreken van een duidelijker kostenplaatje. De kans op budgetoverschrijding is hier namelijk een pak kleiner.

Sleutel-op-de-deurfirma

Beslis je om met een sleutel-op-de-deurfirma in zee te gaan, dan bezorgt dit bedrijf je een instapklare woning. Van de plannen en het ontwerp over de ruwbouw tot de afwerking: één onderneming staat in voor het volledige traject. Op zoek gaan naar architecten en aannemers, offertes vergelijken en de coördinatie voor je rekening nemen, zijn bij deze formule geheel overbodig.  

Zelf bouwen

Zelf bouwen stelt je in staat enorm veel uit te sparen op arbeidsuren, de duurste kostenpost. Toch ziet het plaatje er iets minder rooskleurig uit, want denk eraan: zelf de handen uit de mouwen steken kost gigantisch veel tijd. Daarbovenop mag je niet te licht over de technische kant van de zaak gaan. Om helemaal zelf te bouwen, dien je te beschikken over een serieuze portie technische kennis en handigheid.

Goed om weten: is helemaal zelf bouwen geen optie, dan kan hier en daar een handje toesteken ook voor een flinke besparing zorgen. Neem bijvoorbeeld alleen bepaalde posten voor je rekening, zoals de elektriciteits- of vloerwerken.

Wil je dit graag even verder bespreken? Wij helpen je met veel plezier verder met een voordelige lening of, indien je nog niet helemaal zeker bent, een extra woordje uitleg. Samen vinden we de beste lening!