Aankoop nieuwe woning? 5 mythes ontrafeld

Hypotheekwereld – De aankoop van een huis is een grote financiële stap, die veel mensen vroeg of laat zetten. Iedereen heeft wel een bepaald idee over hoe die verkoop in elkaar zit, maar is elke gedachtegang wel correct? Het is verrassend hoeveel misverstanden hierover bestaan. We zetten ze even op een rijtje.

Aankoop nieuwe woning? 5 mythes ontrafeld

1. "Geen woning zonder spaarcenten."

Vroeger gaven de banken sneller hun akkoord voor een woonlening tot 100% van de aankoopprijs. Er werd echter meerdere keren aan de alarmbel getrokken waardoor er op vandaag geen leningen meer te verkrijgen zijn boven 80% van de aankoopprijs

Dit wil zeggen dat je als koper je spaarvarken moet leegmaken om je vastgoedaankoop te financieren. Zo wordt vermeden dat mensen in geval van een vastgoedcrisis in de problemen raken. 

Toch kan je nog steeds het volledige aankoopbedrag ontlenen. Deze lening is iets duurder omdat banken hiervoor grotere kapitaalbuffers moeten aanleggen.

Je kan de notariskosten volledig ontlenen via een hypothecair krediet en dit zonder een hypothecaire waarborg, maar je moet voldoen aan de regels van de bank om deze lening te krijgen. Maak een afspraak in één van onze kantoren om dergelijke lening te bespreken.

Een misverstand uit de wereld geholpen hieromtrent: een lening op afbetaling onderschrijven om de notariskosten te ontlenen is bij wet verboden! Laat je niets anders wijsmaken!

2. “Variabele rente is risicovol.”

Eindelijk heb je je droomhuis gevonden…  Alleen volgt daarna al snel een nieuw moment van keuzestress. De bank vraagt of je een lening met vaste of variabele rentevoet wil afsluiten. Om een weloverwogen beslissing te nemen, loont het de moeite om tijdig stil te staan bij die vraag.

Een woordje uitleg – Het is algemeen geweten dat de hypothecaire rentevoet historisch laag staat. Voor velen een teken om voor een vaste rentevoet te kiezen. Door deze keuze blijft de rentevoet zo laag en dit blijft voor de volledige looptijd van de lening. Met deze rentevoet ben je dus beschermd tegen stijgingen.

Dat brengt ons bij de keerzijde van de medaille… Doordat de variabele rentevoeten volgens de regels lager zijn dan de vaste is het misschien toch voordeliger om voor een variabele rente te kiezen. Het risico op prijsstijgingen is immers beperkt. Wettelijk werd vastgelegd dat de oorspronkelijke rentevoet maximaal mag verdubbelen. 

3. “Spendeer nooit meer dan 1/3 van je inkomen aan de woonlening.”

Iedereen die al een woonlening aanging of overwoog, zal dit bevestigen: één van de vuistregels is dat je niet meer dan 1/3 van je inkomen aan de afbetaling van je hypothecaire lening mag besteden. 

Hiermee verzeker je jezelf van een veilige marge. Je bewust zijn van je eigen uitgavenpatroon is een goed begin. Toch is het voor banken niet verboden om leningen toe te staan waarbij het maandelijkse terugbetalingsbedrag hoger ligt dan een derde van het inkomen. Of dat verstandig is, hangt af van situatie tot situatie.

4. “Lening met laagste rente is de goedkoopste.”

De meeste aandacht bij de zoektocht naar een woonlening, gaat naar de rentevoet. De lening met de laagste rentevoet is echter niet altijd de goedkoopste. In vele gevallen koppelen banken andere producten zoals brand- en schuldsaldoverzekering  aan je woonlening. Als deze verzekeringen duurder zijn dan bij een andere bank, kan de overkoepelende kostprijs toch nog hoger uitvallen.

5. “De schuldsaldoverzekering moet je afsluiten bij de bank van je woonlening.”

Bij het afsluiten van een lening zal de bank erop aandringen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je gedekt bent tegen de gevolgen van een vroegtijdig overlijden. Het is niet wettelijk verplicht om zo’n verzekering af te sluiten, maar veel banken stellen dit als voorwaarde vooraleer ze een lening toestaan. 

Het is perfect mogelijk om je schuldsaldoverzekering bij een andere bank af te sluiten. De bank waar je jouw lening vraagt zal dan vermoedelijk minder korting geven op je rentetarief. Dit is geen probleem zolang het prijsverschil tussen beide verzekeringen groot genoeg is.

Heb je nog vragen over de Hypotheekwereld?

Geen probleem! Neem contact op om jouw vragen beantwoord te zien. Wij helpen je met jouw dromen!

Deel dit artikel op: