De drie interessantste (ver)bouwpremies voor 2021 op een rijtje

Wie bouwt of renoveert, ziet al snel de kosten opstapelen. Wanneer je er echter bewust voor kiest om energiezuinig te bouwen of te renoveren, dan kan je dit jaar gelukkig ook rekenen op een aantal energie-en renovatiepremies. In dit artikel geven we je graag wat meer uitleg over de drie interessantste daarvan.

De drie interessantste (ver)bouwpremies voor 2021 op een rijtje

EPC-labelpremie

Zoals je wellicht wel weet, beschikt iedere woning over een energielabel. De score daarvan wordt bepaald door de mate waarin je woning energiezuinig is en gaat van A tot F, waarbij die eerstgenoemde de best mogelijke score aangeeft. Heeft het huis dat je wil renoveren momenteel een energielabel E of F? In dat geval maak je vanaf dit jaar aanspraak op de labelpremie indien je de score na een energetische renovatie weet op te trekken tot C, B of A. Ook bij de renovatie van een appartement kan je aanspraak maken op de labelpremie; hierbij geldt dat het huidige energielabel van F, E of D verhoogd moeten worden tot B of A.

Het bedrag van de premie wordt bepaald door het label dat je behaalt na renovatie en is daarnaast ook afhankelijk van je woonvorm. Een EPC-labelpremie kan maximum 6000 euro bedragen en minimum 2500 euro. Houd er rekening mee dat deze premie enkel uitgereikt wordt aan woningen of wooneenheden met een ondermaatse energieprestatie en dat de premie niet cumuleerbaar is met de Totaalrenovatiebonus. De renovatie zelf, die moet tenslotte binnen de vijf jaar uitgevoerd worden.

Asbestpremie

Asbest is al sinds 1998 verboden, maar werd in Vlaanderen in het verleden vaak gebruikt in de woningbouw. Vooral bij oudere woningen is er dus nog vaak asbest terug te vinden in het dak of in de gevel, denk hierbij bijvoorbeeld aan oude onderdaken, daken met golfplaten of kunstleien. Asbesthoudend materiaal levert gevaar op als het op de verkeerde manier verwijderd of bewerkt wordt, omdat er dan schadelijke vezels in de omgeving terecht kunnen komen. Dat is niet alleen nadelig voor het milieu, maar ook bijzonder slecht voor je gezondheid!

Met het Vlaams Actieplan Asbestafbouw wil de Vlaamse overheid tegen 2040 alle gebouwen asbestvrij maken. Voor wie asbest laat verwijderen en afvoeren volgens de strikte regels van OVAM, het Vlaams agentschap verantwoordelijk voor het afvalbeleid en de bodemsanering, is er nu de asbestpremie.

Meer lezen over de maatregelen in verband met asbest? Neem dan zeker even een kijkje op de website van OVAM.

Premie voor zonnepanelen 2021

Ook in 2021 blijft investeren in zonnepanelen de moeite waard. Vanaf dit jaar tot eind 2024 ontvang je namelijk een nieuwe zonnepanelenpremie indien je zonnepanelen laat plaatsen door een erkend aannemer. Het bedrag van de premie wordt hier bepaald door het vermogen van je zonnepanelen en door het moment van ingebruikname. Zo krijg je in 2021 300 euro per kWP voor een PV-installatie met een vermogen tot 4 kWp. Daar komt nog eens 150 euro per kWP bovenop indien je een installatie met een vermogen van 4 tot 6 kWp installeert. In totaal kan deze premie dus maximum 1500 euro bedragen. Het premiebedrag gaat elk jaar een stukje omlaag waardoor het hier dus zaak is om er vroeg bij te zijn. In 2024 zal de premie voor zonnepanelen nog maximum 375 euro bedragen.

Alle info over deze premie vind je via energiesparen.be.

Extra: wat met de terugdraaiende teller?

Wie vóór eind 2020 zonnepanelen plaatste, zou volgens het Vlaamse energiedecreet gedurende 15 jaar van de terugdraaiende teller kunnen genieten. De stroom die je niet onmiddellijk zelf verbruikte en je dus op het net injecteerde, zou op die manier moeten compenseren op momenten waarop de zon weinig of niet schijnt. Mensen met zonnepanelen konden het net op die manier gebruiken als een soort batterij en zouden in het beste geval over een periode van 1 jaar geen verbruik op de elektriciteitsfactuur hebben.

Deze regeling werd echter aangevochten voor het Grondwettelijk Hof wegens discriminerend en in strijd met de onafhankelijkheid van de VREG, de Vlaamse Energieregulator. De regeling van de terugdraaiende teller werd begin dit jaar vernietigd en betekent een enorme opdoffer voor meer dan een half miljoen PV-eigenaars die hier écht op rekenden. Vooral voor iedereen die in 2020 zonnepanelen lieten plaatsen is het extra zuur: deze mensen lopen niet alleen de terugdraaiende teller mis, maar ook de investeringspremie voor zonnepaneleninstallaties die in 2021 worden geplaatst.

Wil je dit graag even verder bespreken met één van onze medewerkers? Maak een afspraak in één van de Hypotheekwereld-kantoren en wij maken je met veel plezier wegwijs. Wij helpen je met jouw dromen!. Samen vinden we de beste lening!

Deel dit artikel op: