De sloop- en wederopbouwpremie verlaagt in 2021, wat betekent dit voor mij?

Veel woningen zijn op vandaag in slechte staat. In de meeste gevallen worden deze panden dan ook afgebroken en/of al dan niet gedeeltelijk heropgebouwd. Deze afbraak gaat vaak gepaard met een grotere milieuwinst dan wanneer je een traditionele verbouwing uitvoert. De Vlaamse Regering wil deze initiatieven stimuleren. 

Sloop- en heropbouwpremie

Voor projecten met oog op milieuwinst zal het registratietarief vanaf 2021 dalen tot 5%. Daarnaast zijn de rentevoeten voor de aankoop en renovatie van een woning bijzonder laag. 

Wat doe je nu best? Stel je je plannen beter nog even uit of hap je nu best al toe? We overlopen hieronder even alles wat je moet weten.

Verlaagde tarieven

Wanneer je een huis of appartement koopt, moet je bovenop je aankoopsom ook registratiebelasting betalen. Naast het algemene tarief van 10% is het ook mogelijk om aanspraak te maken op een verlaagd tarief. Sinds 2020 is dit verlaagde tarief gezakt tot 6% voor de aankoop van de eerste woning. Dit als gedeeltelijke compensatie voor de afschaffing van de woonbonus. Koop je een woning en wil je deze energetisch renoveren? Dan betaal je een registratietarief van 5%.

Vanaf 2021 wil de Vlaamse regering het tarief van 5% ook toepassen op een sloop gevolgd door (gedeeltelijke) wederopbouw. Hierdoor zal uit het puin van de verouderde woning een meer energiezuinige woning herrijzen. Om er zeker van te zijn dat dit tarief juist wordt ingezet, zal de Vlaamse Regering enkele specifieke voorwaarden opleggen aan de koper.
 

Wachten of toehappen?

De verlaagde registratierechten zullen pas ingezet worden vanaf 2021. Heb je schrik dat een project je door de vingers glipt als je de aankoop nog even uitstelt? Neem dan het zekere voor het onzekere en wacht niet tot volgend jaar met je aankoop.

Premies en btw-verlaging

In 13 Vlaamse steden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas) moet je 6% btw betalen voor de sloop en heropbouw van een woning. Wanneer we gaan kijken naar alle andere steden dan zien we dat je daar 21% btw betaalt.
De particulieren die niet tot één van hierboven genoemde 13 steden behoren, mogen een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen.
Opgelet! Deze premie is beperkt tot € 7500 en kan slechts één keer worden verkregen per bouwproject.

Denk je eraan om je woning te slopen en (gedeeltelijk) terug op te bouwen? Houd er dan rekening mee dat de reserveringskosten sterk kunnen variëren van bank tot bank. Heb je nog vragen? Geen probleem! Neem contact met ons op om jouw vragen beantwoord te zien. Wij helpen je met jouw dromen! 

Deel dit artikel op: