Expertise vanaf 2022 verplicht om hypothecaire lening te verkrijgen

Vanaf volgend jaar zullen banken woonleningen moeten verstrekken op basis van de geschatte waarde van een woning en niet langer op de aankoopprijs. Kopers die hoger bieden dan de schatting van een deskundige, dienen dat deel van het bedrag zélf op te hoesten. Het doel van de maatregel? Ervoor zorgen dat de prijzen op de vastgoedmarkt de pan niet nog meer uit swingen. 

Expertise vanaf 2022 verplicht om hypothecaire lening te verkrijgen

Schattingen worden systematische praktijk

Vandaag de dag is het een gangbare praktijk om een expertise van het onroerend goed te eisen, maar niet systematisch. De maatregel komt voort uit een richtlijn van de Europese Bankenautoriteit (EBA) die in juli van kracht is gegaan. Het doel is om ervoor te zorgen dat financiële instellingen geen mateloos hoge bedragen lenen in vergelijking met de waarde van een onroerend goed, voornamelijk in de context van de actuele stijging in bepaalde segmenten van de vastgoedmarkt.

Wanneer kopers, die graag het onroerend goed van hun dromen wensen te verwerven, beslissen hun bod op te drijven door een prijs te bieden die hoger is dan de schatting van een expert(e), is het aan hen om dat deel van het bedrag zelf op te hoesten. Daarbovenop zal het ook bij een hausse op de vastgoedmarkt en bij ongebreidelde prijsstijgingen, zoals het geval is sinds de coronacrisis, aan de kopers zijn om de hand in de eigen portefeuille te steken, zonder tussenkomt van de bank.

Begeleiding om financiële rampen te voorkomen

Nu deze nieuwe maatregel binnen enkele maanden een intrede maakt, is het meer dan ooit aangeraden om begeleiding te zoeken bij Hypotheekwereld. Door eerst bij Hypotheekwereld langs te komen en onze inlichtingen en raadgevingen in acht te nemen, kunnen grote financiële rampen vermeden worden.

Bij Hypotheekwereld staan we dan ook aan jouw kant. Wij voorzien je van een begeleiding van A tot Z en overlopen samen met jou alle opties voor woonleningen. Zo krijg je plots mogelijkheden waarvan je anders nooit had geweten.

Wil je dit graag even verder bespreken? Wij helpen je met veel plezier verder met een voordelige lening of, indien je nog niet helemaal zeker bent, een extra woordje uitleg. Samen vinden we de beste lening!

Deel dit artikel op: