Het ultieme stappenplan voor wie een huis wil kopen

Gewoon even de sleutel overhandigen en verhuizen maar? Was het maar zo simpel! Om je te helpen het koopproces vlotjes te doorlopen, stelde ons team een handig stappenplan op. Van het bepalen van je budget tot het ondertekenen van de notariële akte, met onze checklist op zak kan je straks met een gerust hart van je nieuwe woning genieten.

Het ultieme stappenplan voor wie een huis wil kopen

Stap 1: Je budget bepalen

Wacht nog even om te starten met je zoektocht, want voor je eraan begint, is het belangrijk om een goed zicht te hebben op je financiële situatie. Het bepalen van je budget doe je best samen met één van onze experts. De aankoop van een woning is meer dan enkel het betalen van de overeengekomen prijs, er komen namelijk ook heel wat kosten en taksen bovenop. Registratierechten, het ereloon van de notaris, de aktekosten, de onroerende voorheffing; allemaal zaken waar je best goed rekening mee houdt. Afhankelijk van de staat waarin de woning of het appartement zich bevindt, kunnen daar uiteraard ook nog extra kosten bijkomen voor eventuele werkzaamheden en/of reparaties. Nee hoor, we zeggen dit heus niet om je te ontmoedigen; we willen er gewoon zeker van zijn dat het proces voor jou zo vlot mogelijk verloopt!

Naast een hele waslijst aan kosten, bestaan er gelukkig ook bepaalde fiscale voordelen of premies die in je voordeel kunnen spelen. De concrete bedragen van fiscale voordelen voor leningen vind je terug op de websites van de gewesten. Naast je lening zijn er ook andere investeringen die een fiscaal voordeel kunnen opleveren zoals bijvoorbeeld een schuldsaldoverzekering, doorgedreven dakisolatie en de installatie van een inbraakalarm. Advies nodig? Een vrijblijvend gesprek met één van onze experts is altijd mogelijk!

Stap 2: De zoektocht naar de perfecte woning

Eenmaal je exact weet hoeveel je mag uitgeven, kan de zoektocht beginnen. Probeer elke dag online zoekertjespagina’s te bekijken, consulteer immo websites en klop gerust ook even aan bij een makelaar in je buurt. Extra hulp nodig? Vraag dan je familie en vrienden om mee uit te kijken. Weet je wat er trouwens ook nooit kwaad kan? Gewoon even rondwandelen of fietsen in een buurt waar jij graag zou wonen. Op die manier snuif je niet alleen de sfeer op van je – mogelijks – toekomstige buurt, maar valt je oog misschien ook op een woning die je online nog niet terugvond.

Stap 3: Plan bezoeken in en wees kritisch

Eén of meerdere woningen gevonden waar je je eventueel wel zou zien wonen? Maak dan zeker een afspraak met de eigenaar of makelaar zodat je het huis of het appartement grondig kan inspecteren. Een goed begin is het halve werk: zorg er dus zeker voor dat je goed voorbereid bent op je geplande bezoekje(s). Controleer niet alleen of alles eruitziet zoals op de foto’s, maar speur ook naar eventuele gebreken en pols naar de vaste kosten van de woning. Enkele voorbeelden van technische zaken waar je ook best van op de hoogte bent zijn de EPC-waarde, de gebruikte isolatiematerialen en de elektrische, sanitaire en verwarmingsinstallaties. Ook een telefoontje naar de stedenbouwkundige dienst en het kadaster zijn aan te raden. Werd er door de jaren heen bijgebouwd zonder vergunning, dan ben jij als nieuwe eigenaar namelijk verantwoordelijk voor het aanpassen van de bouwovertreding.

Stap 4: Onderhandelen maar!

Ben je 100% zeker dat je een bepaalde woning wilt kopen, dan is het tijd om een bod uit te brengen. Je hoeft, tenzij er meerdere geïnteresseerden zijn, echt niet meteen de vraagprijs te bieden. Houd rekening met gelijkaardige panden in de buurt en check ook even hoelang de woning al te koop staat. Heb je een correct bedrag in gedachten, breng dit dan enkel over wanneer je echt absoluut zeker bent dat je de woning wil kopen. Zowel een schriftelijk bod – op papier, per mail of per sms – als een mondeling bod is namelijk bindend, zelfs als je achteraf gezien toch liever niet wenst verder te gaan met de aankoop.

Een andere mogelijkheid is om een aankoopoptie te nemen; een eenzijdige verbintenis van een verkoper om een onroerend goed voor een bepaalde periode uitsluitend te verkopen aan een specifieke kandidaat-koper en niet aan een andere persoon. De kandidaat-koper heeft tijdens die periode als enige de mogelijkheid om hierop in te gaan. 

Niet zeker van je lening, maar toch al een huis kopen? Door een opschortende voorwaarde van goedkeuring woonkrediet op te nemen in de aankoopoptie en het compromis kan je je als koper behoeden voor een serieuze financiële kater. Indien deze clausule opgenomen wordt in de aankoopoptie en verkoopovereenkomst dan vindt de verkoop enkel plaats wanneer de opschortende voorwaarde zich heeft vervuld. Krijg je als koper binnen de afgesproken termijn de nodige lening, dan hebben jullie vier maanden de tijd om de notariële akte op te maken. Heb je na afloop van de termijn toch geen hypothecair krediet kunnen afsluiten? Spijtige zaak, maar geen probleem! Dankzij de opschortende voorwaarde wordt de verkoop vernietigd en jij houdt er geen kleerscheuren aan over. Probeer de opschortende voorwaarde voor een hypothecair krediet als kandidaat-koper altijd zo gedetailleerd mogelijk te omschrijven, want hoe duidelijker de afspraken, hoe minder kans op discussies achteraf!

Stap 5: De verkoopovereenkomst

Nadat je bod aanvaard is, begint het administratieve gedeelte van het koopproces. Op dit moment klop je best aan bij een notaris die daarna, samen met de notaris van de verkoper, de verkoopovereenkomst opstelt. Een compromis wordt doorgaans binnen een maand na het aanvaarden van het bod getekend.

Stap 6: De hypothecaire lening

De vraagprijs van een woning, die leg je meestal toch niet zomaar op tafel en dus ben je aangewezen op een hypothecaire lening. Wil je zeker zijn van de goedkoopst mogelijke lening, dan ga je daarvoor best even langs bij een Hypotheekwereld bij jou in de buurt. Op die manier hoef je niet eindeloos te onderhandelen met verschillende banken, hoef je je niet bezig te houden met papierwerk en weet je zeker dat je op alle vlakken de beste hypothecaire lening krijgt. Voor de volledige looptijd van je krediet beschik je over één enkele contactpersoon, ook nadat de notariële akte is getekend. Wij doen al het werk voor jou, gratis en voor niks!

Stap 7: De notariële akte

Het ondertekenen van de notariële akte is de laatste stap in het proces en volgt maximaal vier maanden na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. Zoals de naam zelf aangeeft, wordt deze stap voorbereid door de notaris. Hij of zij zorgt ervoor dat alles vlot verloopt en controleert of er aan alle wettelijke verplichtingen voldaan werd. De akte bevat alle informatie over het verkochte pand (energiecertificaten, stedenbouwkundige verplichtingen,…) en ook info over de identiteit van de voormalige en nieuwe eigenaar. Is de akte getekend, dan zijn felicitaties op zijn plaats: je bent nu namelijk officieel de nieuwe eigenaar van de woning!

Wil je dit graag even verder bespreken? Maak een afspraak in één van onze kantoren en wij maken je met veel plezier wegwijs. Samen vinden we de beste lening!

Deel dit artikel op: