Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Je bent van plan om een nieuwe woning te kopen, maar je huidige woonst is nog niet verkocht? Op zo’n moment kan je een beroep doen op een overbruggingskrediet. Je bank of financiële instelling schiet de toekomstige verkoopprijs van jouw huidige woning voor, waardoor jij je nieuwe aankoop al kan financieren nog voor je huidige woonst verkocht is. Wanneer de verkoop rond is, betaal je dan het kredietbedrag en de rente in één keer terug.

Wat kost een overbruggingskrediet?

Om het bedrag van het overbruggingskrediet te bepalen, zal er gekeken worden naar de marktwaarde van het pand dat verkocht wordt. Méér lenen dan de geschatte waarde kan sowieso niet op deze manier. Afhankelijk van de bank of de financiële instelling waar je mee in zee gaat, wordt er een vaste rente gevraagd van tussen de 2% en 4%. Het is bovendien ook mogelijk dat er jou om een waarborg gevraagd wordt en een (verplicht) bezoek aan de notaris is geen uitzondering. De overbruggingsperiode is uiteraard beperkt in tijd, gaande van enkele maanden tot maximaal een paar jaar. Gedurende de looptijd van het overbruggingskrediet betaal je dus rente op het geleende bedrag, maar er zijn natuurlijk ook dossierkosten verbonden aan deze vorm van hypothecair krediet. Bij het al dan niet aangaan van een overbruggingskrediet hou je er best rekening mee dat je naast de kosten en de interesten ervan ook nog steeds in staat moet zijn om de maandelijkse aflossing van je huidige hypothecaire lening na te komen.

Wat zijn de voordelen van een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet zorgt voor financiële ademruimte. Het alternatief – een zware hypothecaire lening op de nieuwe woning – zou vast en zeker meer druk leggen op je financiële toestand. Gedurende de looptijd van het overbruggingskrediet hoef je geen kapitaal af te lossen, je betaalt enkel de rente op het tijdelijke krediet. Dit geeft jezelf wat meer tijd om te onderhandelen voor het beste bod op je huidige woning.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een overbruggingskrediet?

Zoals bij de meeste verhalen is er ook bij het overbruggingskrediet een maar. Wat als je huidige woning bijvoorbeeld niet verkocht wordt binnen de vastgestelde termijn? In dat geval is het mogelijk om een verlenging van het overbruggingskrediet te onderhandelen, maar dat probeer je best te vermijden. In de meeste gevallen wordt er je een veel hogere rentevoet voorgeschoteld en daar kan je helaas weinig tegen beginnen.

Wordt je huis wel binnen de vastgestelde termijn verkocht, maar aan een bedrag dat lager ligt dan de geschatte waarde van de woning? In dat geval is het mogelijk om het resterende bedrag van het overbruggingskrediet om te zetten naar een hypothecaire lening of het bedrag te laten opnemen in een lopende hypothecaire lening (herfinanciering).

De interesten van een overbruggingskrediet zijn overigens niet fiscaal aftrekbaar.

Is het mogelijk om het overbruggingskrediet vervroegd terug te betalen?

Van zodra je huidige woning verkocht is, ben je verplicht om je overbruggingskrediet terug te betalen.

Denk je eraan om een overbruggingskrediet af te sluiten? Houd er dan rekening mee dat de kosten en voorwaarden sterk kunnen variëren van bank tot bank. Heb je nog vragen over de Hypotheekwereld? Geen probleem! Neem contact op om jouw vragen beantwoord te zien.

Wij helpen je met jouw dromen!

Deel dit artikel op: