Lenen voor een tweede woning? Dit verandert er vanaf januari 2020…

Hypotheekwereld - De afschaffing van de Vlaamse woonbonus en de verlaagde registratierechten is de laatste maanden een veelbesproken onderwerp. Maar wat verandert er nu precies als je wil lenen voor een tweede woning? We leggen het even snel voor je uit.

Lenen voor een tweede woning? Dit verandert er vanaf januari 2020

1| Hogere eigen inbreng

Wanneer je geld gaat lenen (voor je eerste woning) bij de Nationale Bank, worden je enkele regels opgelegd om jou als lenende partij te beschermen tegen een te hoge schuldenlast. Hierbij wordt rekening gehouden met de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning. De aandeelverhouding voor je eerste woning mag voor het grootste deel van je leningen, die jouw bank toekent vanaf 1 januari 2020, niet meer dan 90% bedragen. Dat betekent dat, wanneer je een woning wil kopen, je 10% zelf moet inbrengen met daarbovenop het bedrag van de registratierechten.

Bij het kopen van een tweede woning gelden er nog strengere normen. Wie deze woning koopt om te verhuren zal maximum 80% van de aankoopwaarde kunnen lenen. Dit wil zeggen dat je zelf 20% van de aankoopsom én de registratierechten moet betalen.

2| Federaal belastingvoordeel

Wanneer je een tweede woning wil kopen kan je een beroep doen op het Federaal belastingvoordeel. Ook na de afschaffing van de woonbonus blijft dit gelden. Dit belastingvoordeel bedraagt 30%, is afhankelijk van je inkomen én heeft een maximum van 2.310 euro.

Opgelet : bij een tweede woning moet je 10% van het totale aankoopbedrag betalen voor de registratierechten. Dit wil zeggen dat je geen verlaging van de registratierechten krijgt.

3| Onderpand

Bij het lenen voor de aankoop van een tweede woning kan je een hypotheek nemen op de gefinancierde woning, alsook op de reeds betaalde gezinswoning.

Opgelet : Je bankier kan enkel een hypotheek nemen op vastgoed in België. Dit wil zeggen dat je al vastgoed moet bezitten in België vooraleer je een lening kan aangaan voor de aankoop van vastgoed in het buitenland.

4| Schuldsaldoverzekering nodig?

Een schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat de verzekeringsmaatschappij het resterende bedrag betaalt wanneer de lenende partij overlijdt. Bij een tweede woning kan je je woning verkopen om zo het bedrag dat nog te kort is te betalen.

5| Extra kosten

Houd er in dit proces rekening mee dat je - of je nu leent of niet - bovenop de prijs van je woning, zowel in België als in het buitenland, registratierechten en administratieve kosten moet betalen.

 

 

 

Heb je nog vragen over de Hypotheekwereld?

Geen probleem! Neem contact op om jouw vragen beantwoord te zien. Wij helpen je met jouw dromen!

Deel dit artikel op: