Nieuwe isolatieregels… Wat verandert er vanaf januari 2020?

Hypotheekwereld - De laatste maanden komen er duidelijk meer oude woningen op de markt. Dit heeft een voor de hand liggende verklaring : vanaf januari komen er namelijk strengere isolatienormen die duidelijk voelbaar zullen zijn op de huizenmarkt. Het niet voldoen aan deze normen kan leiden tot een ongeschiktheidsverklaring. Hierdoor lijken vele eigenaars te kiezen voor verkoop in plaats van renovatie.

Nieuwe isolatieregels… Wat verandert er vanaf januari 2020?

1 | Wat gebeurt er met oude gebouwen?

De renovatie van oudere gebouwen is bouwtechnisch niet altijd evident. Die gebouwen hebben het daarom moeilijk om te concurreren met de nieuwbouw, waar het aanbod de laatste jaren alleen maar stijgt. Er blijven wel steeds nieuwe investeerders voor oude gebouwen. Dit zijn vaak mensen die de investering van zo'n renovatie meer kunnen verspreiden in tijd. Vaak kopen zij oudere gebouwen om op termijn te schenken aan hun kinderen of om vermogensopbouw te doen.

2 | Aanbod blijft hoog

Het aanbod van nieuwbouwappartementen verloopt de laatste jaren alleen maar in stijgende lijn. Dat drijft de prijs van die woningen natuurlijk op. Naast de gebouwen veroudert ook de bevolking. Door deze veroudering heb je dan ook meer kans dat er een groter aantal eigendommen te koop komen te staan. Hieruit kunnen we concluderen dat het aanbod van appartementen waarschijnlijk hoog zal blijven.

3 | Waar moet mijn (huur)woning vanaf 1 januari aan voldoen?

Dakisolatie

Alle daken moeten tegen 2020 geïsoleerd zijn met een laag die ongeveer 3 à 4 centimeter dik is, afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt. De verplichte dakisolatie valt enkel te omzeilen als de energiescore van je woning al onder de Vlaamse normen ligt.

Deze energiescores zijn:

  • voor een open bebouwing 600 kWh per vierkante meter.
  • voor een halfopen bebouwing 550 kWh per vierkante meter.
  • voor een gesloten bebouwing 500 kWh per vierkante meter.
  • voor een appartement 400 kWh per vierkante meter.

 

Dubbel glas

Alle ramen van je leefruimtes moeten minsten uit dubbel glas bestaan. In de gang is deze eis niet van toepassing.

 

Rookmelders

In 2020 zijn rookmelders verplicht in elke woning. Deze melders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand, zijn helemaal niet duur en bovendien ook makkelijk zelf te plaatsen. Er moet minstens 1 rookmelder per verdieping geïnstalleerd worden en dit op een evacuatieweg tussen de slaapkamer en buitendeur.
Bij huurwoningen zijn rookmelders al lang verplicht.

4 | Wat als mijn huis dan niet aan de normen voldoet?

Bij huurwoningen is de kans groot dat je een wooninspecteur over de vloer krijgt. Die zal nagaan of je huis/appartement voldoet aan de Vlaamse normen. Voldoet je huis niet, dan krijgt het strafpunten in een technisch verslag.

Bij het krijgen van 15 strafpunten kan de burgemeester jouw woning ongeschikt verklaren en beland je op de lijst van ongeschikte en onbewoonbare woningen. Wanneer je op deze lijst belandt moet je een forse heffing (tussen de 500 en 900 euro) betalen. Hiernaast krijgt ook de overheid een voorkooprecht op de woning.

Opgelet : Ben je een kandidaat-koper van een pand dat ongeschikt is verklaard? Houd er dan rekening mee dat het verhuren van deze woning strafbaar is. Je riskeert hiervoor een geldboete en/of gevangenisstraf. Vanaf 2023 worden de normen zelfs zo streng dat wanneer je geen dubbel glas hebt, je woning onmiddellijk ongeschikt verklaard wordt.

Maar hoe werkt dit puntensysteem?

  • Een raam met enkel glas = 3 STRAFPUNTEN.
  • Meerdere ramen met enkel glas = 9 STRAFPUNTEN.
  • Dakisolatie voldoet niet aan de normen = 15 STRAFPUNTEN.
  • Vanaf 2023 : Een raam met enkel glas = WONING ONGESCHIKT VERKLAARD.

Heb je nog vragen over de nieuwe isolatieregels? Geen probleem! Neem contact op om jouw vragen beantwoord te zien. Wij helpen je met jouw dromen!

Deel dit artikel op: