Registratierechten voor aankoop eerste woning dalen naar 3 procent

Wie in Vlaanderen een eerste huis of appartement koopt, zal vanaf 1 januari 2022 nog 3 procent aan registratierechten moeten betalen in plaats van 6. Voor de aankoop van een tweede woning stijgen de registratierechten dan weer van 10 naar 12 procent. Tegelijk verdwijnt de meeneembaarheid waarbij je de registratierechten naar een nieuwe woning kan meenemen.

Registratierechten voor aankoop eerste woning dalen naar 3 procent

Gunstmaatregel

Koop je bouwgrond, een huis of appartement, dan betaal je hierop het verkooprecht, zoals de belasting op de registratie van een akte officieel heet. In Vlaanderen bedraagt het basistarief voor deze belasting vandaag 10 procent op de aankoopsom. Dat wordt verhoogd naar 12 procent. Maar er komt ook een verlaging. Wie een enige, eigen woning koopt, betaalt nog 3 in plaats van 6 procent aan registratierechten.

De Vlaamse overheid wil aan de hand van de nieuwe gunstmaatregel de oververhitte woningmarkt onder handen nemen. Tijdens de eerste helft van 2021 zijn huizen in het Vlaams Gewest ruim 5 procent duurder geworden ten opzichte van de gemiddelde prijs van vorig jaar. De prijs van appartementen steeg met 4,6 procent. Het wordt voor jonge mensen stilaan onmogelijk om zonder hulp nog een eigendom te verwerven.

Concreet: koop je een appartement van €250.000 om in te wonen én bezit je geen andere woonst? Dan betaal je vanaf januari 2022 €7.500 aan registratierechten in plaats van €15.000. Ben je in het bezit van meerdere woningen en beslis je een tweede verblijf van €300.000 aan te kopen? Dan betaal je binnenkort €36.000 aan registratierechten in plaats van €30.000.

Meeneembaarheid verdwijnt

Tegelijkertijd wordt de meeneembaarheid van registratierechten geleidelijk opgeheven tegen 2024. Een pak jonge mensen en gezinnen kopen een starterswoning om die na enkele jaren opnieuw te verkopen en een grotere woonst aan te schaffen. Tot op heden kon je een deel van je registratierechten meenemen. Binnenkort dien je opnieuw de volle pot te betalen. Niet gevreesd: de overheid voorziet wel een tussentijdse oplossing. Tot 1 januari 2024 is het mogelijk om een keuze te maken tussen het voordeel van de meeneembaarheid of de verlaagde registratierechten.

De registratierechten zijn in het Vlaams gewest de voorbije jaren al verscheidene keren hervormd. Zo betaalde je  tot en met 2019 nog 7 procent in plaats van 10 of 5 procent voor een gezinswoning. Vorig jaar werden de registratierechten verder verlaagd tot 6 procent om het einde van de Vlaamse woonbonus te compenseren. Wie daarbovenop ook nog voor een IER (Ingrijpende Energetische Renovatie) kiest, betaalt op dit moment 5 procent. Maar in dat laatste komt binnenkort verandering. Kies je voor een ingrijpende renovatie die leidt tot het hoogste EPC, dan betaal je vanaf januari 2022 nog slechts 1 procent registratierechten.

De extra rechtenvermindering voor een bescheiden woning blijft. Naast het verlaagde tarief kan u vandaag nog van een extra rechtenvermindering van 5.600 euro of 4.800 euro genieten. De aankoopprijs van zo’n bescheiden woning mag wel niet hoger zijn dan 200.000 euro of 220.000 euro indien in de kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel gelegen. Vanaf 2022 worden deze bedragen verhoogd naar 220.000 euro respectievelijk 240.000 euro.

Wil je dit graag even verder bespreken? Maak een afspraak in één van onze kantoren en wij maken je met veel plezier wegwijs. Samen vinden we de beste lening!

Deel dit artikel op: