De woonbonus op een 2de woning bestaat nog!

Denk je eraan om een tweede verblijf te kopen, maar vraag je je af of dat fiscaal interessant is? Het antwoord: ja, op voorwaarde dat je hier een hypotheek voor afsluit. Scroll verder en ontdek wat de federale woonbonus voor een 2de woning precies inhoudt, hoeveel belastingvermindering je ermee kan krijgen en wat de voorwaarden zijn.

Woonbonus

Wat is ‘de woonbonus’?

De woonbonus was tot 1 januari 2020 een belastingvermindering op een hypothecaire lening voor de enige en eigen woning. Met andere woorden: tot 2020 betaalde je minder belastingen dankzij een hypothecair krediet op je eerste en enige huis of appartement. Sinds 2020 geniet je dus jammer genoeg niet meer van dit fiscaal voordeel. 
Maar goed nieuws, want als je een 2de woning wil kopen met een woonkrediet - al dan niet in het buitenland - krijg je wél terug belastingvermindering. Dat kan dankzij de federale woonbonus voor tweede verblijven.

Wat is de federale woonbonus voor 2de verblijven?

De federale woonbonus voor tweede verblijven is een systeem van langetermijnsparen. Dankzij deze speciale regeling krijg je wel nog fiscaal voordeel als je een hypotheek neemt - maar enkel voor een tweede verblijf. De federale overheid ziet je investering dan als een vorm van langetermijnsparen - zoals pensioensparen - en verleent je daarom een mooie belastingvermindering.

Hoeveel is mijn fiscaal voordeel met de federale woonbonus voor 2de verblijven?

Met de federale woonbonus voor je tweede woning kan je jaarlijks tot €717 minder belastingen betalen tot je lening is afbetaald. Dit bedrag kan minder zijn afhankelijk van je inkomen en als je al andere belastingvoordelen geniet. Je lening voor je tweede woning is ook interessantst als je eerste woning al is afbetaald.

Wat zijn de voorwaarden van de federale woonbonus voor een 2de woning?

Om te genieten van de federale woonbonus voor een 2de woning moet je voldoen aan de 4 volgende voorwaarden: 

  1. Je leent om een tweede eigen woning te kopen of te bouwen. 
  2. Je leent om volledig eigenaar te worden van een woning.
  3. De looptijd van je hypothecaire lening is minimaal 10 jaar.
  4. Je hebt je hypothecair krediet afgesloten bij een financiële instelling in de EER.

Nog meer financieel voordeel halen met je hypothecair krediet?

Spreek dan met een makelaar van Hypotheekwereld. Van hen krijg je altijd de beste voorwaarden en eerlijk, onafhankelijk advies: bij welke bank je de beste rente krijgt, welke rente (variabel, vast, accordeon…) voor jou het meest voordelig is, hoe je de grootste rentekorting krijgt en hoeveel eigen inbreng je best hebt voor je tweede woning. Of wil je 100% lenen? Ook die mogelijkheid bespreken we graag met je.

Je droomwoning gevonden? Maak vandaag een gratis afspraak!

Informeer je zodat je weet wat kan en wat niet als je wil lenen voor een appartement, huis of stuk grond. Een goed begin: een gratis adviesgesprek met je lokale hypotheekexpert van Hypotheekwereld.

Deel dit artikel op: