Blog

Bouwformules: de voor- en nadelen op een rij

Koester je bouwplannen en beschik je reeds over bouwgrond? Dan is de volgende stap bepalen via welke formule je wil bouwen. Hierbij heb je de keuze uit verscheidene formules: bouwen met een architect en (meerdere) aannemers, met een sleutel-op-de-deurfirma óf zelf de handen uit de mouwen steken. Wij lichten de opties uit en geven je de verschillende voor- en nadelen.

Hoge vastgoedprijzen: zo loop je geen huizenkater op

Niettegenstaande de coronacrisis en afschaffing van de woonbonus, stijgen de vastgoedprijzen in Vlaanderen ongelofelijk snel. We zien een vastgoedbubbel ontstaan: te hoge prijzen. Maar helaas is het een gewenste bubbel, of alleszins een met de medewerking van de centrale banken. Om je een handje te helpen, geeft Hypotheekwereld jou hieronder enkele tips om geen huizenkater op te lopen.

Hoeveel kan je nu écht lenen als alleenstaande?

Lenen als alleenstaande; het roept een aantal prangende vragen op. Is het voor singles mogelijk een lening te verkrijgen voor de aankoop van een eigen woning of appartement? Hoeveel bedraagt de totale afbetaalsom? Zijn de toekenningscriteria strenger dan voor een groter gezin? Hypotheekwereld voorziet je van de nodige antwoorden!

Je hypotheek herzien om opnieuw wat meer te genieten

Een hypotheeklening hoeft niet je hele leven lang hetzelfde te blijven en da’s ook logisch: je leven blijft immers ook niet hetzelfde. Je situatie kan al eens wijzigen en vaak verandert je hypotheek dan met je mee. Iris (38) en Samuel (41) pasten hun hypotheek aan om opnieuw meer van het leven te kunnen genieten. Sinds ze geen 1.250 euro per maand meer hoeven af te lossen, is er een grote last van hun schouders gevallen.

10 cruciale vragen die je moet stellen voor je een perceel koopt

Weet jij goed waar je op moeten letten bij de zoektocht naar bouwgrond? Ook al lijken de meeste lappen gronden misschien op elkaar, de ene is echt wel de andere niet, laat dat duidelijk zijn.

Het ultieme stappenplan voor wie een huis wil kopen

Gewoon even de sleutel overhandigen en verhuizen maar? Was het maar zo simpel! Om je te helpen het koopproces vlotjes te doorlopen, stelde ons team een handig stappenplan op. Van het bepalen van je budget tot het ondertekenen van de notariële akte, met onze checklist op zak kan je straks met een gerust hart van je nieuwe woning genieten.

De drie interessantste (ver)bouwpremies voor 2021 op een rijtje

Wie bouwt of renoveert, ziet al snel de kosten opstapelen. Wanneer je er echter bewust voor kiest om energiezuinig te bouwen of te renoveren, dan kan je dit jaar gelukkig ook rekenen op een aantal energie-en renovatiepremies. In dit artikel geven we je graag wat meer uitleg over de drie interessantste daarvan.

Vijf tips die je helpen bij het vinden van jouw toekomstige woning

Leidt jouw zoektocht naar een woning steeds naar een dood spoor? Frustrerend, maar weet dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt. Aan de hand van onze vijf tips vergroot je alvast je kansen!

verlaagd btw-tarief afbraak en heropbouw privéwoning

Vanaf 1 januari 2021 hoef je niet langer te twijfelen tussen een doorgedreven renovatie en sloopwerken. Op de renovatie van woningen ouder dan tien jaar is al langer een tarief van zes procent btw van toepassing. Voortaan kan ook slopen en wederopbouwen tijdelijk aan hetzelfde tarief. 

Bouwen en verbouwen in 2021: nieuwe BEN-eisen

Vanaf 2021 dienen alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen – en bij uitbreiding ook in Europa - te voldoen aan de zogenaamde BEN-normen. Een bijna-energieneutrale woning (BEN) verbruikt per definitie weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en focust op groene energiebronnen voor de energie die wel nog nodig is. Benieuwd naar de eisen? We sommen ze even voor je op.

Investeren in studentenkoten

Studeert zoon- of dochterlief binnenkort aan de hogeschool of de universiteit en is pendelen geen optie? In dat geval is de keuze voor een ‘kot’ meestal snel gemaakt. Enkele jaartjes huren of toch maar meteen zelf iets kopen om (later) ook huurinkomsten via andere studenten binnen te halen? Een dergelijke investering kan best voordelig uitkomen, maar brengt ook risico’s met zich mee

Hoeveel van de waarde van een woning kan ik lenen?

Over de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning doen heel wat misverstanden de ronde. Zie jij ook door het bos de bomen niet meer? We leggen even uit waar je allemaal rekening mee moet houden.

Bouwgrond kopen

Een lap bouwgrond, dat koop je net als een nieuwe woning niet zomaar. Het stuk grond mag dan misschien wel ideaal lijken qua prijs, maar weet dat er ook nog andere factoren zijn waar je best rekening mee houdt. Wij sommen de belangrijkste punten even voor je op.

Een opbrengsteigendom kopen? Houd rekening met deze kosten.

Wanneer je op zoek gaat naar manieren om je geld ‘te laten werken’, dan kom je al snel uit bij het investeren in vastgoed en opbrengsteigendommen. Het feit dat de woonleningen op dit moment nog steeds vrij goedkoop zijn, maakt dit alleen maar aantrekkelijker. We bekijken even het totaalplaatje.

Sloop- en heropbouwpremie

Veel woningen zijn op vandaag in slechte staat. In de meeste gevallen worden deze panden dan ook afgebroken en/of al dan niet gedeeltelijk heropgebouwd. Deze afbraak gaat vaak gepaard met een grotere milieuwinst dan wanneer je een traditionele verbouwing uitvoert. De Vlaamse Regering wil deze initiatieven stimuleren. 

Overbruggingskrediet - Hypotheekwereld

Je bent van plan om een nieuwe woning te kopen, maar je huidige woonst is nog niet verkocht? Op zo’n moment kan je een beroep doen op een overbruggingskrediet.

"Financiële bazooka": gezinnen met corona-impact moeten woonlening tot september niet betalen, ook uitstel voor bedrijven

Nee, Hypotheekwereld is niet de enige makelaar op de markt. Maar we hebben wél een unieke aanpak.

 
(Ver)bouwen in 2020: deze premies kan je nog aanvragen.

Een woning bouwen of grondig renoveren kost handenvol geld. Gelukkig voorzien de overheid en je netbeheerder enkele financiële tegemoetkomingen. Zo wordt het bouwen of renoveren van je woning toch net iets haalbaarder.

Openbaar of uit de hand?

Je hebt besloten om je woning te verkopen, maar je bent er nog niet helemaal uit hoe je de verkoop zal regelen. Verkoop je zelf of ga je via een openbare verkoop? We helpen je even op weg.