Omgevingsvergunning: hoe vraag je het aan en hoeveel kost het?

Uit cijfers van Statbel blijkt dat het aantal toegekende vergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen tijdens de eerste acht maanden van 2021 met 12,4% is gestegen. Hoe komt dat? Welke stappen dien je te ondernemen om een omgevingsvergunning aan te vragen én waar kan je dat doen? Wij zetten alles op een rijtje.

Omgevingsvergunning: hoe vraag je het aan en hoeveel kost het?

Vergunning vereist

Van plan om te bouwen of verbouwen? Dan is in de meeste gevallen een bouwvergunning vereist. Alleen voor kleinere werken worden uitzonderingen gemaakt óf geldt enkel een meldingsplicht. Daarnaast dien je na te gaan of er voor jouw project een omgevingsvergunning nodig is. Deze vergunning verleent je de toestemming om de opgegeven plannen voor sloop, verbouwing of bouw effectief uit te voeren. Of dit document vereist is, hangt af van de lokale voorschriften en je specifieke plannen. Om die reden vraag je best vooraf om informatie bij de gemeente. Bovendien goed om weten: voor een nieuwbouw is altijd een omgevingsvergunning benodigd.

Procedure voor omgevingsvergunning

Behoeft jouw project een omgevingsvergunning? Dan dien je de aanvraag voor jouw plannen bij het online omgevingsloket in te dienen. Vervolgens zal de dienst omgeving van je gemeente de aanvraag beoordelen en controleren of het dossier in orde/ volledig is. De ontvankelijkheidsverklaring gebeurt dan binnen de dertig dagen. Welke werken een openbaar onderzoek vereisen, is wettelijk bepaald. Tijdens dat onderzoek zijn omwonenden in staat bezwaar in te dienen. Zonder openbaar onderzoek valt het besluit na de ontvankelijkheidsverklaring binnen de 60 dagen. Mét openbaar onderzoek loopt dat op tot 105 dagen en is het verplicht een gele affiche te voorzien op de plaats van het project.

Tip: een goede voorbereiding maakt de gehele procedure eenvoudiger. Een belangrijke stap hierbij is om na te gaan om het nodig is om een samenwerking met een architect aan te gaan.

Het kostenplaatje

De kostprijs van een omgevingsvergunning is vooraf moeilijk in te schatten. Hoe hoog het totaal oploopt, hangt namelijk af van gemeente tot gemeente. Zo betaal je in Gent bijvoorbeeld 137 euro per volledige en ontvankelijk verklaarde omgevingsvergunningsaanvraag, ongeacht of je de vergunning krijgt of niet. Dus: navraag doen bij je eigen gemeente is de boodschap. Op die manier kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Daarbovenop moeten ook de kosten voor een eventueel openbaar onderzoek in de meeste gemeenten door de aanvrager betaald worden. Ook hier zijn er geen vaste tarieven. Deze kosten zijn afhankelijk van het aantal aangetekende zendingen die de gemeente in kwestie verstuurt. Daarnaast spelen ook de oppervlakte van het bouwperceel en de aard van de werken een rol.

Omgevingsvergunning geweigerd?

Werd jouw vergunning afgewezen, dan betekent dit niet noodzakelijk meteen het einde van je bouwdromen. Er is namelijk de mogelijkheid om hoger beroep aan te tekenen bij de deputatie. Dat is de provinciale overheid, die jouw aanvraag volledig zal herevalueren. Let wel: om dit te doen heb je, vanaf de dag na ontvangst van de aangetekende brief over de weigering, dertig kalenderdagen de tijd.

Wil je dit graag even verder bespreken? Wij helpen je met veel plezier verder met een voordelige lening of, indien je nog niet helemaal zeker bent, een extra woordje uitleg. Samen vinden we de beste lening!

Deel dit artikel op: