Vijf tips die je helpen bij het vinden van jouw toekomstige woning

Leidt jouw zoektocht naar een woning steeds naar een dood spoor? Frustrerend, maar weet dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt. Aan de hand van onze vijf tips vergroot je alvast je kansen!

Vijf tips die je helpen bij het vinden van jouw toekomstige woning

Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes

Een woning die ook bij andere partijen in de smaak valt, daar slaap je best geen nachtje over. Voor je het weet, gaat iemand anders ermee lopen: best vervelend als jij daar nu écht je zinnen op had gezet. Begin dus op tijd met de voorbereiding en zorg ervoor dat je nog voordat je een huis gaat bezichtigen al een idee hebt van hoeveel je maximum kan lenen en hoeveel je dus maximaal kan uitgeven aan die woning. Als het dan plots snel moet gaan en er op korte termijn een bod op tafel moet komen, dan weet je tenminste zeker dat je je petje niet te boven gaat en kom je later niet voor verrassingen te staan. Een bod is nu eenmaal bindend: indien de verkoper dit aanvaardt, is de aankoop een feit. Enkel wanneer de verkoper het bod nog niet aanvaard heeft, kan je je bod intrekken.

Via onze online simulator wordt de maandelijkse afbetaling voor jou gesimuleerd op basis van het gewenste bedrag en de looptijd van de lening. Ligt het bedrag van de maandelijkse aflossingen te hoog, dan kies je er best voor om het totaalbedrag van de lening en/of de looptijd aan te passen. Let op: dit is louter een simulatie. Voor een exacte berekening, waarbij er rekening gehouden wordt met persoonlijke factoren zoals je inkomen, je gezinssituatie, enzovoort, kom je best even langs in één van onze kantoren.

Kijk verder dan de eigen kerktoren

Deze tip lijkt nogal vanzelfsprekend, maar wordt wel vaak over het hoofd gezien bij de zoektocht naar een woning. Een huis zoeken dicht bij je familie of je blik enkel werpen op de stad is perfect mogelijk, maar je houdt er best ook rekening mee dat sommige regio’s nu eenmaal duurder zijn dan andere. Zo betaal je buiten de grote steden vaak een stuk minder per vierkante meter en liggen de woningprijzen in gemeentes die je minder goed kent misschien wel opmerkelijk lager. Door je straal met pakweg 10 kilometer te vergroten, is het best mogelijk dat je op je droomhuis stoot, mét een kleiner budget.

Ken je prioriteiten

Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen klopt meteen het volledige plaatje. En nee, dit zeggen we heus niet om je te ontmoedigen, maar eerder om ervoor te zorgen dat je zoektocht geen jaren blijft aanslepen. Een woning vinden die werkelijk aan al je wensen voldoet, is niet zo realistisch, maar je kan wel steeds wat water bij de wijn doen. Op een weloverwogen manier welteverstaan: zo kan je je woning achteraf nog altijd aanpassen naar smaak, maar valt er weinig te doen aan de gekozen locatie. Vóór je huizen gaat bezoeken, stel je dus best eerst een lijstje op met daarin jouw voornaamste wensen gerangschikt van heel belangrijk tot minder belangrijk. Heeft de woning die je bezoekt de drie ruime slaapkamers die bovenaan je lijstje staan, maar is de keuken aan vernieuwing toe? Besef dan dat extra ruime kamers creëren zonder dat daar plaats voor is voorzien een pak moeilijker is dan een nieuwe keuken plaatsen. Bepaal wat voor jou écht onmisbaar is en pas er vervolgens je zoekcriteria op aan.

Schakel externe hulp in

Er is niemand die zegt dat je dit alles op je eentje hoeft te doen, toch? Door een beroep te doen op een aankoopmakelaar beschik je over de deskundige hulp van iemand die alles afweet van het aankopen van woningen in jouw specifieke regio. Zo iemand werkt uiteraard niet voor niets, maar het bespaart je achteraf wel heel wat administratief en juridisch werk. Aangezien een aankoopmakelaar geen reden heeft om de woning subjectief te bekijken, krijg je van hem of haar bovendien een eerlijke mening en een objectief advies over hoeveel je voor een bepaalde woning mag bieden. Een goede aankoopmakelaar zorgt er met andere woorden voor dat je de woning voor de beste prijs kan kopen en doet er alles aan om te vermijden dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.

Oefening baart kunst

“Repeteren, repeteren, wie zijn best doet zal het leren. Repeteren en studeren en proberen,” zo zongen Samson & Gert ergens begin de jaren ’90 en ook hier is deze leuze zeker van toepassing. Wie iets vaak doet, wordt er steeds beter in: veel woningen bezichtigen is dus de boodschap! Hoe meer bezoeken je doet, hoe beter je leert waarop je moet letten en hoe makkelijker het voor jou wordt om te benoemen wat je echt belangrijk vindt in jouw droomhuis. Een huis kopen, da’s misschien wel de grootste aankoop van je leven; het lijkt ons dus niet meer dan logisch dat daar wat tijd en moeite mee gepaard gaat! 

Heb je na lang – of minder lang – zoeken eindelijk het huis van je dromen gevonden? Om ervoor te zorgen dat je ook de best mogelijke keuze maakt op vlak van je hypothecaire lening kan je altijd een afspraak maken met één van onze medewerkers. Samen vinden we de beste lening!

Deel dit artikel op: